Inimesele, kes ei mõista oma koera käitumist.
30, Tallinn, Eesti

Päris pikalt on olnud plaan see tekst kuskil avaldada, esialgu siis siin. Eks hiljem ole näha palju mulle tagasisidet tuleb. :)

Jah, ma ise kirjutasin selle. 
Suunatud neile, kes ei saa aru, miks koer teeb seda või teist ja, kuidas peaks koera tegelikult kasvatama.
Sissejuhatuseks:

See, et koer on näiliselt nõrgem ja väiksem, ei tähenda ju, et ta oleks halvem elusolend kui inimene. Ega ilmaasjata ei öelda ju, et koer on inimese parim sõber. Sa võid koerale usaldada mistahes saladuse, aga koer ei räägi sellest kellegile. Ta on isik, keda saab igas olukorras usaldada. Koer on keegi, kes oskab alati tuju tõsta. Ta oskab teha kutsikasilmi, mis sulatavad kõigi südamed. Ta oskab olla alati energiapomm, kes Sinuga võiks alati trenni teha. Ta oskab olla kaisukaru, keda saab öösiti kaisus hoida. Ta oskab olla taskurätt või õlg, millele toetudes on hea nutta end tühjaks. Koeral on palju külgi - positiivseid külgi. Koerale meeldib pikalt jalutada, eriti veel siis, kui Sa pidevalt teda taga ei kiirusta või ei tiri rihma otsas.




Kas Sa oled kunagi selle peale mõelnud, et koer ei saa aru, mille eest sa teda karistad, kui ta on teinud tuppa loigu ja sa alles tund hiljem teda selle eest karistama lähed? Koer ei saa aru Sinu lausest, mis sa talle vihahoos karjud, mis kõlab umbes selliselt: "Tuba pole koht, kuhu Sa pissida võid!"Ta ei saa sellest aru ja ta ei lõpeta sellest tuppa tegemist ära. Ju tal siis juhtus õnnetus, või Sind ei olnud piisavalt õigel ajal lähedal või kodus, et ta oleks saanud end õue paluda. Või ehk ta pidi olema liiga kaua üksinda kodus? Koera põis ei ole kummist, mis venib nii kaua, kuni lõpuks on võimalus saada õue. Kui Su väiksel lapsel juhtub õnnetus ja ta kogemata öösel voodi märjaks teeb, kas Sa hakkad teda kohe lööma? Koer on nagu laps, lepi selle mõttega. Võib-olla ei tee Sa tihti isegi oma koera süütutest ja kutsikasilmadest välja, et koer saaks end välja paluda? Võib-olla oli ka see põhjus, miks ta tuppa loigu tegi? Oled Sa kunagi selle peale mõelnud?
Kutsikas, kes õnnest põrandale loigu teeb, ei ole karistamist väärt. See läheb hilisemalt üle, kuid enamus kutsikad teevad seda. See on õnnest, et Sa koju tulid või läksid temaga ühte tuppa ja hakkasid temaga tegelema. Võib-olla polegi koer igakord selles süüdi, et ta tuppa häda teeb? Võib-olla on see sundolukord? Oled Sa kunagi selle peale mõelnud?


Kas Sa oled kunagi mõelnud sellele, et tihti on koera hammustamise põhjuseks Sinu poolt jagatud löögid? Hambad on koera enesekaitsevahendid.
Oled Sa kunagi mõelnud sellele, et koer ei lõpeta kohe armastamist, kui Sa teda löönud oled? Ta armastab Sind edasi, sest loodab, et ka Sina muutud. Ta lubab sisimas, et ka tema muutub ja lubab, et ei korda oma viga, kuid ta loodab sama ka Sinult. Löögid Sinu poolt muudavad teda arglikumaks ja ebakindlamaks ja kuna ta kardab neid lööke, siis võib juhtuda, et ta kaitseb end hammastega. Mõni koer muutub araks ja tõmbub nurka, kui tema poole liigud, kuid tihti juhtub ka vastupidi - koer muutub agressiivseks ja kardab, et kõik inimesed tahavad teda lüüa. Koer ei lase endale kedagi ligi enam, ta ei tee vahet, kes teda lööb ja kes mitte. Sa võib-olla ei tea, kui palju koeri satub varjupaikadesse nii arglikuna, et kui käe tõstad, siis nad suruvad pea vastu maad ja hakkavad alandlikult niutsuma? Ära riku looma elu oma löökidega. Valu ei aita. Oled Sa kunagi arutanud iseendaga seda, et koer ei vaja elamiseks Sinu käehoope?


Kas Sa oled kunagi mõelnud sellele, et koer vajab tähelepanu, et ta ei teeks pahandusi?
Tihti jätad koera üksi koju ja loodad, et kui tuled koju 12 tundi hiljem, siis koer on korralikult oma aseme peal, terve maja/korter on puhas ja läigib ja koer pole teinud tuppa ühtegi loiku?
Kui koer on üksi, siis tihti hakkab ta tegema lollusi, et saada ükskõik missugust tähelepanu. Talle ei loe, kas see on negatiivne või positiivne, sest temast tehakse vähemalt välja ja see ongi talle tähtis. Eks see ole ju loogiline, et eelkõige ootab koer siiski positiivset tähelepanu ja ta tahaks kiitmist, kallistamisi, mõnda musi tema koonule või kasvõi silitust mööda selga.
Miks Sa riidled koeraga, kui ta närib katki Su sussi? Kas Sa tõesti pole mõelnud sellele, et see on tingituna Sinu enda ajapuudusest või vältimisest? Ära võta koera majja, kui Sul pole tema jaoks aega. Koer vajab tegelemist, mängimist, hoolitsemist, hoolimist. On ju elementaarne, et igavusest teeb koer lollusi. Ta on nagu väike laps. Ka väiksed lapsed hakkavad igavusest asju riiulitelt alla loopima või riided sahtlitest välja võtma. Ehk Sa peaksid oma koeraga rohkem tegelema? Oled Sa kunagi sellele mõelnud?


Kas oled kunagi mõelnud selle peale, et koer ei jookse kodust kunagi lihtsalt niisama minema?
Koeral on selle jaoks põhjus olemas, nagu iga teisegi tema käitumisviisi kohta. Ärajooksmine kodust on tihti tingitud sellest, et koer tunneb end üleliigsena. Võib-olla Sa ise ei märkagi seda, et koer ei tunne end mugavalt ja ta ei pruugi tunda, et Sa temast tegelikult hoolid? Näita seda välja, koer ei oska Su mõtteid lugeda. Ta ei ole masin. Tal on tunded, tal on süda ja tal on olemas pea, millega ta mõtleb. Koer võib tunda, et teda ei taheta koju, siis ta teeb nii, et teda poleks seal ja tihti satub ta seetõttu õuekoeraks või jookseb autorataste ette. Ega parem pole ka variant, et koer satub varjupaika. Igal juhul on see parem koht, kui tänav, kuid vähesed omanikud leiavad oma koera varjupaigast. No mitte just vähesed, aga võiks muidugi ju rohkem. Seega mõtle, et kas Sina tahad olla üks neist, kes käib varjupaikades oma koera otsimas?
Ära löö oma koera, kui oled ta saanud varjupaigast kätte. Koer ei saa sellest löögist aru, ta saab sellest valesti aru ja hakkab asju teistmoodi nägema. Ta ei saa enam aru palju hilisemast löögist, mis Sa talle jagad. Koer ei saa üleüldiselt löökidest aru - need ei õpeta teda. Need teevad teda vaid alamaks. Palun vali käitumist oma koera suhtes - ta ei ole mänguasi. Kindlasti lase ka oma koerale paigaldada kiip naha alla, vasakule poole, kaela piirkonda, sest kui keegi leiab Su koera, siis tihti minnakse veterinaari juurde kiipi kontrollima. Ka varjupaikades kontrollitakse seda esimesena. Siis saadakse Sind teavitada Su koera olemasolust. Oled Sa üldse selle peale mõelnud? Ja selle peale, et Su koer ei ole mänguasi?


Oled Sa osanud kunagi selle peale mõelda, et koera tervis on sama tähtis, kui mistahes inimese oma?
Koertel on kasvajad, on erinevad haigused ja viirused, nende ravimiseks on olemas veterinaararstid, kelle poole saab alati pöörduda. Vältida on neid võimalik vaktsineerides, kuid ka see maksab raha ja hilisem ravi veel rohkem, kui vaktsineerimisi õigel ajal ei tee.
Tihti öeldakse, et rahaliselt pole võimalik. Kas Sa hoolid oma koerast tõesti nii vähe, et ei ole valmis tema nimel ohverdama paarisadat krooni, et koer jääks elama või terveks?
Koertel on haigusi, mis tihti lõppevad surmaga. Parvo-viirus kutsikatel on näiliselt küll peaaegu-mitte-mingi-olev-probleem - kõhulahtisus, uimasus ja nii. On kutsikaid, kes on lõpetanud taevas selle haiguse pärast ja just seetõttu, et omanik ei jõua piisavalt ruttu jaole või loodab, et see läheb ise üle.
Kas Sa läheksid kohe arsti juurde, kui näeksid, et koer on uimane või, et tal on selline suurem moodustis käpa/kaela/kõhu piirkonnas? Väga vähesed vastavad sellele küsimusele "jah", sest paljud ütlevad/mõtlevad, et nad ootaksid ja läheksid alles siis. Mõnikord on aeg lahendajaks, tihti aga terviste puhul on ta hävitajaks.
Vaevalt, et ootaksid oma umbes nädala, kui märkad, et laps ei söö, ei joo ja ta keha on punakaid täppe täis. On ju kindel, et Sa kihutaksid koheselt arsti juurde.
Koer ei ole vähem tähtsam, kui inimene. Ta on elusolend, kellel on süda, kellel on tunded ja meel.
Oled sa mõelnud selle peale, et Sa võid jääda oma koerast ilma, kui liiga palju aega lihtsalt mööda lased oodates, et küll see haigus ise ära kaob?


Kas Sa oled kunagi selle peale mõelnud, et koera koht ei ole ketis?
Saan aru sellest, kui koera hoitakse päevas max. 1-4 tundi ketis, sundolukordade tõttu. Saaksin aru sellest, kui koer on õuekoer ja on öösiti ketis, et ta üle aia ei hüppaks.
Saan aru sellest, et kui koeral on jooksuaeg, siis teda hoitakse ketis, kuid mitte terve päeva.
Miks Sa paned oma koera ketti? Ta ei muutu sellest sõbralikumaks ega kurjemaks. Tema õigusi piiratakse lihtsalt. See on koera puhul osaliselt alandamine.
Iga koer tahab liikuda, et tal ei tekiks liigeseprobleeme. Kas see on normaalne, et üks koer peab istuma päevad läbi ketis ja saab liikuda vaid ca 8 meetri raadiuses? Kui Sina saad käia väljas, Sa saad jalutada metsas, käia järve/mere ääres, Sa saad teha oma toimetusi, siis miks ei või seda tehagi koer? Miks on tema vähem tähtsam või vähem parem?
Ka see ei ole lahendus, et paned oma kurja koera ketti ja siis oled Sa kaitstud. Mis saab siis, kui see koer end ketist lahti rebib ja Sind ühel hommikul ukse ees ootab? Kas siis tõmbad ukse kinni ja kutsud kohe varjupaigaauto, et Sinu aeda on tunginud suur ja kuri koer? Pigem oleks Sul viimane aeg hakata oma koera ümber kasvatama. Ja selleks, et Su koer ei oleks kuri, tuleks konsulteerida koeratreeneriga, kes ongi selle jaoks loodud, et aitaks Sind & Sinu koera.
Loll arvamus on see, et Sa paned koera ketti ja peale seda hakkab ta haukuma iga võõra peale, kes aia juures on. See ei ole nii! Koera saab teisiti õpetada (palun mitte unustada, et ka löömine pole lahendus).
Kas oled selle peale mõelnud, et kettipanemine ei ole lahendus?


Kas Sul on olnud aega mõelda selle peale, et miks koera suu lõhnab imelikult või miks on ta hammastel kollased plekid?
Need 'kollased plekid' on hambakivi. Ja suu lõhnab halvasti hambakivi tõttu. Nüüd tekib küsimus, et kuidas seda vältida? Täis-kvaliteetsetoiduga ja koeral tuleks pesta ka hambaid.
Ei imestaks, kui Sa ütleksid nüüd, et Sul on endalgi piisavalt tegemist, et hakata tegelema sellise idiootsusega nagu koerte hammaste pesemine, eks. See ei ole idiootsus. Narkoosi all hambakivisid eemaldada on kulukam ja aeganõudvam, kui päevas 2 korda oma lemmiku hambaid pesta.
Ära osta koerale kõige odavamat toitu, mida Prisma/Rimi/Grossi poekettide lettidelt leiad. Nad sisaldavad vaid rohkel määral värvaineid ja muud midagi. Ta ei saa sealt vajalikke vitamiine kätte ning ta organism ei saa vajalikke aineid üleüldiselt kätte. Koer võib saada sellest kõhu täis, kuid ajapikku see toit muudab ta välimust. Sellest tekivad hambakivid ning samuti ka võib juhtuda, et koera karvkate muutub teistsuguseks. Näited: hakkab karva ajama tohutult, kaotab läike, muutub tuhmiks jne.
Võib olla kulukas osta koerale ~1000.- täis-kvaliteetset koeratoitu, kui et osta ~100.- ebakasulikku koeratoitu, kuid usu mind - see tuleb Su koerale kasuks igal juhul.
Oled sa mõelnud sellele, et ka koer võib süüa paremat toitu, kui lihtsalt ainult värvaineid? Vaevalt, et tahaksid, et Su oma laps sööks sisse ainult komme ja krõpse. Ära taha ka, et Su koer sööks sisse vaid ebakasulikke aineid. Võtan näiteks värvaineterohke koeratoidu Darling. Koer ei saa värvainetest oma vajalikke vitamiine ja mineraale kätte. Oled Sa kordki selle pärast oma pead vaevanud?


Oled Sa mõelnud sellele, et lihtsam on lasta oma koer ära steriliseerida, kui et 4 korda aastas kutsikaid uputada?
Steriliseerimine küll maksab, kuid pärast seda on nii Sinu, kui ka Su koera elu tunduvalt muretum ja lihtsam. Koer ei pea üle elama tiinuseid, ta ei pea kannatama poegadest ilmajäämist. Sina ei peaks uputama kutsikaid. See on siiski tapmine.
Oled Sa viitsinud oma aega raisata selle peale, et mõelda, et vastsündinud kutsikate elu algab sündides ja, et nad küll ei näe veel ega saa maailmast veel õieti midagi arugi, kuid nad hingavad ja nende süda tuksub?
Nad sünnivad, nad hakkavad kohe hingama, nende pisike süda hakkab tuksuma ja nende elu on alanud. Nad ei pruugi saada aru, et kes nad on või kus nad on, kuid see on nende elu algus. Sa võtad ära süütutelt kutsikatelt elu uputades, sest Sa ei raatsi raisata raha selle peale, et oma koer ära steriliseerida. Steriliseerimine ei ole mõrv - see on operatsioon, mis ei võimalda Su koeral enam kutsikaid saada. See oleks lahenduseks. Ainus lahendus selles olukorras. Kutsikate uputamine ei ole lahendus, see on pigem piinamine. Kutsikad ei sure kohe ju. Tead Sa ka, kui tihti viiakse varjupaikadesse kutsikaid, kes olid kraavis mustas kilekotis ja sees oli telliskivi? Mis saaks olla julmem tegu, kui kutsikate uputamine või surnuks löömine? Kas Sa oled üldse üritanud otsida kutsikatele kodu ennem nende uputamist? Miks Sa arvad, et kutsikate uputamine on lahendus? Oled Sa sellele mõelnud?


Oled Sa mõelnud ka sellele, et miks Su koer Su last ründab?
Pole olemas koeri, kes vihkaksid lapsi. Nad ei pruugi lapsi sallida, kuid nad ei ründa mitte kunagi ilmaasjata last. Tihti on lapsed ise süüdi koera agressiivsuses ja kui üks laps on juba koerale liiga teinud, siis edaspidi võib ta karta lapsi.
Oled mõelnud seda, et Su laps Sinu selja taga tirib koera sabast või kõrvadest? Sina ei pruugi seda näha, kuid ohvriks on koer. Võib-olla oleks aeg teha endale ja oma lapsele selgeks, et kui koer tundub näiliselt olevat nõrgem, siis see ei tähenda, et teda võiks lüüa. Koera hambad suudavad teha rohkem, kui Sina või Sinu käed.
Kui Su laps koera kiusab, ja Su koer enesekaitseks lapse peale hambaid näitab, näksab või uriseb, siis miks Sa kohe oma koera lööd või kodust välja viskad? Kas Sa oma last viskaksid kodust välja selle eest? Jätaksid ta tänavale nälga, et ta otsiks ise sööki endale? Miks Sa ei uuri, kes on tegelikult süüdi? Su laps ei pruugi julgeda seda tunnistada, kuid sisesta endale see, et koer ei ründa mitte kunagi ilmaasjata mitte kedagi. Koer ei ründa igavusest.
Miks Sa arvad, et koer on kõiges süüdi ja Su laps ei tee kunagi midagi valesti? Oled mõelnud sellele?


Oled Sa mõelnud sellele, et kõik kutsikad on esialgu sotsialiseerimata ja nad ei oska kohe käituda nii nagu Sa tahad?
Kutsikas ei oska kohe istuda, käppa anda, lamada ja teha muid imetrikke. Ta on alles pisike olevus, kes avastab maailma. Nad ei oska rihma otsas käia ja nad ei saa aru, et õues peab tegema hädasid. Seetõttu on kindlasti vajalikud ajalehed kodus maas ja tuleb teha kutsikale selgeks, et ta peab just sinna oma hädad tegema. Samal ajal tuleks teda kindlasti peale igat söögikorda õue viia, ja kui ongi häda teinud, siis tuleks teda kiita.
Miks lüüa kutsikat vaid seepärast, et ta on alles kasvatamata? Iga kutsikas teeb pahandust nagu iga väike lapski.
Kutsikas, kes on loid ja räsitud on igal juhul haige. Tavaliselt siiski kutsikad mängivad meeletult ja on üleüldiselt aktiivsed, mis on ka põhjuseks kodus tehtud pahandustele. Selle peale ei tohiks lüüa!
Saaksin aru, kui Sa pahandaksid temaga, aga seda ka ainult sel juhul, kui Sa näed pealt seda, kui ta pahandust teeb. Vastasel juhul on see mõttetu ja koer ei saa aru, et mille pärast karjutakse.
On ju loogiline, et kutsika tulemist uude koju peab ette valmistama. Asjad, mida koer ei tohiks mingil juhul kätte saada tuleb ära panna kasvõi kapi otsa. Vastasel juhul ei tea koer, mida ta puutuda võib ja mida mitte.
Oled Sa selle peale mõelnud?


On Sul olnud aega, et mõelda, et Su koerale ei piisa vaid ühest jalutuskäigust päevas? Koer vajab meeletult liikumist, jooksmist ja teisi taolisi asju, mis on talle vaid kasuks.
Su koer peaks saama jalutada päevas minimaalselt 2 korda, kuid siis peaksid ka arvestama sellega, et tuppa võib kogemata tulla 'õnnetus'. Ideaalne oleks muidugi, kui koer saaks jalutada 3 korda päevas, sel juhul võiks jalutuskäik olla minimaalselt 30 minutit pikk. Kui koer saab kaks korda päevas ainult jalutada väljas, siis peaks üks jalutuskord olema minimaalselt 45 minutit, et ta jõuaks oma hädad korralikult ära teha ja et ta saaks liikuda. Kui loom ei saa piisavalt liikuda, siis tekivad liigeseprobleemid, millest sõltub see, kas Su koera kannavad varsti veel tagakäpad, või mitte.
Koer ei saa küsida end ise õue, rääkimata sellest, et ta saaks Sulle ise öelda, kui pikalt ja mitu korda ta jalutada tahaks. Ja kas Sa üldse kuulaks?
Mõni arvab, et jalutab koeraga 10 minutit ära ja siis sobib tuppa minna küll, kuid koer on jõudnud vaid ainult pissida. Selle jaoks Sul muidugi enam aega ju pole, et oodata, kuni koer endale sobiva koha leiaks ka muude asjade jaoks.
Mõistan, et on pandud peale keelud, et koer ei tohi olla rihmast lahtiselt väljas, kui siis ainult ettenähtud koerteplatsile. Minu teada on koeraplatse piisavalt palju hetkel Tallinna peal, nii et ma arvan, et see ei oleks eriti vabandus, kui ütleksid, et Sa ei saa teda lahti ju rihmast lahti, et ta saaks piisavalt liikuda. Ka rihmas on võimalik piisavalt liikuda, kui omanik ka õues koeraga tegeleks.
Koera jaoks oleks muidugi kõige ideaalsem, kui ta saaks 3 korda päevas jalutada, ~45 minutit üks jalutuskord (minimaalselt) ja siis ei tohiks ka õnnetusi tuppa juhtuda ( välja arvatud kutsikate puhul muidugi ). Oled Sa selle peale mõelnud?



Lõpetuseks:


Koer on elusolend, kellesse võiksid mõned inimesed siiski vähe sallivamalt suhtuda.
Neil on elu, mida nad tahavad elada oma 12-17 aastat. Mõne inimese elu on sama lühike. Mõni koer elab vaid mõne aasta, mõni teeb aga rekordi.
Koerad elavad lühikest aega - palun tee see elu neile võimalikult suurepäraseks.
Koer armastab tingimusteta. Kui oled teda löönud, siis see ei pane teda veel vähem armastama.
Mõista ka seda, et koeral on tunded, mis ei ole kummist. Ta ei talu kõike, mida talle tehakse.
Siiski võiksid teda armastada ja hoida, just nagu oleks ta Sinu enda laps.
Ta on pereliige, kes väärib omale elu, seda enam, et imelist elu!  

127 vaatamisi
 
Kommentaarid

Kommentaare veel ei ole.
Lisa kommentaar, ole esimene!

Päevikud
Päevikute uuendamine toimub iga 5 minuti tagant.