kontrollimisvajadus
53, Jõgeva, Eesti

Kontrollimisvajadus. Ülepiiriline vajadus. Kõike ja kõiki. Kes, kuna, kuidas, kellega. Kontrolór, nagu ma kusagilt lugesin. Iseenesest pole kontroll halb omadus. Ilma selleta jääksid paljud asjad korraldamata, organiseerimata. Kuid sel hetkel kui peab kõike kontrollima on see väljunud... kontrolli alt.
Kontrollimisvajadusega inimesed on tihti ärritunud, negatiivsed, rahulolematud. Tuleb tuttav ette: "Miks ei tehtud minu sõnade järgi?" "Ma pean olema tema asjadega kursis", "M...a ei saa endale vigu lubada", "Mina vastutan kõige eest", "Sa teed nii nagu mina tahan", "Ma ei saa astuda seda sammu (tóókoha vahetus; algatada lahutust; kolida vms), kuna ma ei tea, mis edasi saab". Need ja paljud teised sarnased laused korduvad tema jutus pidevalt. Lisaks jutule vóib märgata muutusi ka tema käitumises. Enesekontroll. Täpne kogus sóóki igapäevaselt, vähe naeru ja rõõmu (no kuidas ma naeran, kui ma olen nii karm tüüp). Täpne uneaeg. Ta jälgib iga enda sammu. Ning soovib, et teised märkaksid seda, mida ta teeb. Kui juhtub, et seda ei panna tähele, siis juhib ta ise sellel tähelepanu. Ning sinna juurde käib tihti lause:"mis nüüd mina. Ma lihtsalt tahan saavutada x asja". Sisimas aga naudib tähelepanu. Meeletult.
Kuid asjad peavad minema vahel omasoodu. Sa kurnad oma lähedased ära. Ka armukadedus on üks osa kontrollimisvajadusest. Kontroll teise inimese üle. Lootes ja mõeldes, et ta on sinu ja ainult sinu oma. Keegi ei ole kellegi oma. Jah, ma võin sind armastada, kuid kas see annab sulle õiguse minu üle? Et ma pean iga minut sulle aru andma, minuti pealt kodus olema. Tööle viikakse , koju tuuakse. Kontrollijaid, kontrolöre, on igast soost. Tõenäoliselt suhtega 50/50. On ju mehi, kes lähevad günekoloogi juurde kaasa ja seda mitte ainult raseduse ajal, et näha oma tulevase lapse udukogu monitoril. Ja naisi, kes istuvad baariukse taga autos ning teevad märkmeid, mitu õlut mees joob ja mitmele naisele naeratab.
Sellise inimesega koos olla on raske. See tapab vaimu. Sinu isiksuse. Sa hakkad igat oma sammu analüüsima. Kartes, et kui teed nii nagu ise tahad, tuleb sellest pahandus. Vahel suurem, vahel väiksem. Ühel hetkel oled end kaotanud. Sa kardad olla sina ise. Kõike ei saa kontrollida. Kõike ei tohi kontrollida. Kõike ei tohi lasta kontrollida. Muidugi peaab teadma, kus su laps on. Millal ta koju tuleb. Muidugi on hea, kui su lähedane annab teada, et ta jõudis koju. Kuid see, kui üks lööb rusikaga vastu lauda ja ütleb, et nii on, siis see pole ka mõistlik. Igaühel on õigus oma arvamusele. Isegi kui see ei lange sinu omaga kokku. Et kahe inimese erinevad arvamused klappima saada, tuleb teha kompromisse. Ehk leida kesktee. Kuldne. Natuke sinu arvamust, natuke minu oma. Või hoopis kolmas lahendus.
Keegi ei pea taluma kntrollifriike. See tapab su vaimu. Aeglaselt, kuid see-eest kindlalt.
Vaata veel

25 vaatamisi
 
Kommentaarid
lõvi 28.01.2014

siia on nüüd küll kõik kompott kokku pandud, mida ükski kokk ei tee kuid normaalne oleks siiski oma lastele öelda kuhu purjetad, muidu ei oska laipa ka kuskilt otsida...

lembit00 29.01.2014

kas kalliks kuldne kesktee ei lähe...paljud saavad ju minimaal palka...
aga kõige hullem on et keegi on kellegi oma...omandina...

Päevikud
Päevikute uuendamine toimub iga 5 minuti tagant.